Gott bröd som passar till frukosten, förrätten lr
middagsbjudningen =)

4 Limpor

1 liter Vatten
50 gram Jäst
ca 14 dl Vetemjöl
2 msk Olja
7-9 dl Rågsikt
5 tsk Salt




Plocka fram ingredienserna...
Värm vattnet, till fingervarmt (ca 37 grader).



Smula sönder jästen i ett glas, häll på lite vatten, (häll resten i den stora skålen som du ska baka i), rör ut jästen. Häll i skålen.



Blanda i vetemjölet och oljan, arbeta ihop till en slät smet.



Täck över, och låt jäsa 1 timme. Klä en långpanna med bakplåtspapper under tiden.



Blanda i rågsikt (spara ca 2 dl till utbakning) och salt, arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter. Ca 8 minuter om du arbetar den för hand.



Häll upp degen på mjölad bänk, arbeta ihop och dela degen i fyra bitar.



Forma till fyra limpor, lägg på tvären i långpannan. Pensla med lite olja mellan bröden, så blir d lättare att ta loss dom sen. Snitta med en vass kniv. Täck över, låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.



Sätt in längst ner i ugnen, grädda i ca 30 minuter. Låt vila 5 minuter på plåten. Ta sen upp bröden, och dra försiktigt isär dom. Låt svalna under bakduk för mjuk skorpa, och utan för hård skorpa.



Färdigt =)




Mumsigt goda chokladbollar =)

Ca 15 st Stora
Ca 30 st Små

200 gram Smör lr Margarin
6 dl Havregryn
2 dl Socker
3 msk O´boy
1 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
4 msk Kaffe

Ev. Pärlsocker till dekoration




Plocka fram ingredienserna (låt gärna smöret ligga framme lite före, lättare att vispa då).



Häll smör, socker, o´boy, kakao och vaniljsocker i en skål.



Vispa (med elvisp) ihop till en "fluffig" smet, 2-3 minuter.



Häll i havregryn och kaffe, och vispa (med elvisp) igen, ca 2-3 minuter.



Ställ in i kylen, i ca 15 minuter (lättare att rulla bollar då).



Rulla till jämnstora bollar (små lr stora efter smak), rulla ev. i pärlsocker om du vill ha dekoration.
Ställ in i kylskåpet igen, lr frysen om du vill äta dom strax =)



Färdigt =)