Hemgjord Chokladglass med Maränger och Kolasås =)

Chokladglass
3 dl "Röd" Mjölk
3 dl Vispgrädde
3 Äggulor (Spara vitorna till Marängerna)
100 g Marabou Choklad (Välj choklad efter smak)
1 dl Strösocker

Maränger
3 Äggvitor
1,5 dl Strösocker
5 dr Pressad citron
Ev. Karamellfärg


Kolasås
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
1-2 msk Kakao
1 dl Grädde
1 dl Sirap
100 g Smör/Margarin


Börja med glassen...



Bryt chokaden i bitar och värm i mjölken, så den smälter. Låt svalna.
(Använd en större gryta, så slipper du byta sen).



Vispa äggulorna och socker tills d blir en "fluffig/vit" smet.



Häll smeten i grytan med "chokladmjölken".



Värm på låg värme tills det tjocknar, ska INTE! koka. Ca 15 min.
Häll över i en skål (som tål att frysas), låt svalna helt!



Vispa grädden under tiden, ställ den sen i kylskåpet.



När "chokladmjölken" svalnat helt, vispa i den vispade grädden.



Vispa tills du får en jämn och fin smet.



Sätt på ett lock. Färdig att ställas in i frysen =)
Ta ut glassen efter 1,5 timme och vispa med elvispen ett par minuter.
Upprepa sen varje timme, tills glassen frysit. Ca 4-5 timmar.


Gör marängerna under tiden...



Blanda äggvitorna med 0,5 dl Socker och 5 dr Pressad citron. Vispa på högsta effekt tills det blir en fast vit "massa". Ca 10 minuter.



Det ska gå att vända skålen upp och ner, utan att smeten rinner ur. Tillsätt sen resten av sockret, och vispa försiktigt ihop det. Och ev. karamellfärg om du vill. Sätt på ugnen på 100-120 grader.



Spritsa lr "klicka" ut maränger på en plåt (med bakplåtspapper), i önskad storlek.



Grädda dom mitt i ugnen, i 40-60 minuter, beroende på storlek. Dom ska va "torra" och lossna lätt från pappret.



Förvara i en burk med lock.


Glöm inte bort att röra i glassen! =)


Kolasåsen...



Blanda alla ingredienserna i en gryta, koka 1-1,5 minut.



Färdigt =)