Mormors goda mjuka pepparkaka, passar perfekt till adventsfikat =)

1 Ägg
1 glas (2 dl) Socker
1 glas (2 dl) Vispgrädde
2 1/2 glas (ca 3,5 dl) Vetemjöl
drygt 1/2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Bikarbonat
1/2 tsk Kanel
1/2 tsk Ingefära
1/2 tsk Nejlikor



Plocka fram ingredienserna...
Sätt ugnen på 175 grader...



Vispa ägg och socker "pösigt", på lägsta hastighet med elvispen...



Blanda i resten av ingredienserna, visspa ihop till en tjock smet...



Häll i formen...
Grädda längst ner i ugnen, i ca 1 timme, täck över med folie om den börjar brännas på toppen.



Låt den färdiga kakan stå kvar i formen ca 5 minuter, innan du vänder den upp och ner på ett bakplåtspapper...



Färdigt =)

God stek av Picknicbog med smak av lök och paprika, serveras med kokt potatis och hemgjord krämig gräddsås =)

Ca 4-6 portioner.

Stek
1 Picknickbog, på ca 1000 gram (rumstempererad)
1 Paprika
1 gul Lök
Salt
Pepparmix
Paprika krydda
Chili krydda
Eller kryddor efter smak...

Potatis
8 Potatisar
Salt
Pressad citron

Sås
2 dl Sky (efter steken)
4 dl Grädde
1 Köttbulljong tärning
6 msk Maizena (för brunsås)



Plocka fram ingredienserna till steken...
Sätt ugnen på 125 grader...



Skär bort en del fett (om det är mycket), men absolut inte allt! Smaken blir godare, om det är kvar en del under stekningen.



Krydda steken runt om...



Smörj en ungssäker form, lägg i steken, och stick in en ungstermometer...



Skala och skär löken i klyftor, och rensa paprikan och skär i stora bitar. Fördela runt om steken.
Stek längst ner i ugnen, tills den har en innertemperatur 70 grader (ca 1 timme och 30 minuter).



Skala och koka potatisen under tiden, tillsätt lite salt och pressad citron.



Ta ut steken, när den är färdig. Sila ner skyn i en gryta.



Plocka fram ingredienserna till såsen. Vispa ihop allt med skyn, små koka i ca 2 minuter under omrörning.



Färdigt =)

Gott hemlagat marknadsgodis =)

Ca 130 st

125 gram Smör eller Margarin
4 dl Socker
1 1/3 dl Vatten
6 dl Vetemjöl
4 dl Florsocker
1 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker

Bakplåtspapper




Plocka fram ingredienserna...



Blanda smör/margarin, socker och vatten i en gryta... Värm, men koka inte! Rör då och då.



Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker i en skål.



Häll i den varma smeten, och blanda väl.



Häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till, till en rektangel, ca 1 cm tjock. Låt stelna lite. Skär sedan i bitar, ca 2 x 2 cm.



Förvara i kylskåpet tills dom stelnat helt (ca en timme).



Färdigt =)
Mummsigt god kladdkaka =)

Servera med vaniljsås, glass eller färska bär...


100 gram smält Smör eller Margarin
1 1/2 dl Vetemjöl
4 msk Kakao
1 1/2 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Socker




Plocka fram ingredienserna... Sätt ugnen på 175 grader.



Klä formen med bakplåtspapper eller smörj med margarin.



Smält margarinet/smöret.
¨


Blanda resten av ingredienserna i en skål.



Tillsätt det smälta margarinet/smöret. Och vispa ihop, inte med elvisp.



Blanda smeten väl, häll i formen. Grädda mitt i ugnen, i 30 minuter.
Låt kladdkakan stå lite i formen, innan du tar ut den.



Färdigt =)

Pepparkaksmuffins till fikat, adventsmyset eller glöggkvällen =)

Ca 16 st (stora)

100 gram Margarin eller Smör
5 dl Vetemjöl
4 tsk Bakpulver
3 tsk Vaniljsocker
1 påse Pepparkakskryddor
4 Ägg
2 dl Mjölk (eller 2 dl Vatten, alt. 1 dl Mjölk och 1 dl Vispgrädde)

Muffinsformar



Plocka fram ingredienserna...
Sätt ugnen på 220 grader...



Smält margarinet/smöret och låt svalna lite...



Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskryddorna...



Blanda socker och ägg, och vispa "pösigt"...



Blanda äggsmeten med mjölblandningen, tillsätt mjölken (eller annan vätska enl. receptet) och det smälta margarinet/smöret och vispa ihop...



Fördela smeten i muffinsformarna, lite mer än till hälften...
Grädda mitt i ugnen, i ca 20 minuter...



Färdigt =)

Goda hembakade Wienerbröd att bjuda på till fikat =)

Ca 32 st

Deg:
50 gram Jäst
2 1/2 dl "Röd" Mjölk
1/2 dl Socker
1/2 tsk Salt
1 Ägg
ca 8 dl Vetemjöl
300 gram Margaring (Inte smör, Margarinet gör dom mer frasiga!)

Ingredienserna ska vara kylskåpskalla!


Vaniljkräm:
1 1/2 msk Vetemjöl
2 dl "Röd" Mjölk
2 msk Socker
1 Äggula
1 Ägg
1 msk Vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat Ägg
Ca 1/2 dl Hallonsylt
Glasyr (2 dl florsocker + 1 1/2 msk vatten röres ihop.)



Börja med degen...



Plocka fram ingredienserna...



Smula sönder jästen i skålen, och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Förvara den i kylskåpet i 10 minuter.


Gör under tiden i ordning vaniljkrämen...



Plocka fram ingredienserna...



Rör ut mjölet i mjölken, koka i 3 minuter, rör då och då.



Blanda i socker, äggulan och ägget, sjud under omrörning, tills krämen tjocknat (ca 3 minuter).
Låt svalna.


Fortsätt sen med degen...

Dela maragarinet i 10 skivor, lägg ut på ett bakplåtspapper. Lättare att kavla in i degen, om det mjuknat lite.



Kavla ut degen på mjölad bänk, till en rektangel, ca 30 x 40 cm.



Lägg margarinet (skivorna) på ena halvan, och vik upp kanten runt. Vik sen den andra halvan över, och nyp ihop kanterna. 



Vrid degen, så den vikta kanten kommer mot dig, kavla försiktigt ut degen, tills den är ca 1 cm tjock.
Kavla från mitten, långsida till långsida och kortsida till kortsida.



Bosrta av löst mjöl, vik ihop den i 3 delar. Vrid degen, så du får den vikta kanten mot dig igen.



Kavla ut igen, tills degen är ca 1 cm tjock, vik ihop i 3 delar igen. Upprepa sen ännu en gång.



Förvara degen ihop vikt och övertäckt i kylskåpet, i ca 10 minuter.



Ta ut degen, kavla ut den igen, så den blir ca 1cm tjock.



Dela den mitt itu, förvara den övertäck i kylskåpet, i ca 15 minuter.



Ta ut degen, och kavla ut den till en kvadrat, ca 36 x 36 cm. Dela den i 16 rutor.



Tillsätt vaniljsockret i vaniljkrämen, och vispa väl.



Lägg en klick vaniljkräm i mitten på varje ruta, vik ihop hörnen, och tryck till.



Lägg en klick hallonsylt i mitten på varje wienerbröd (kan uteslutas). Lägg dom på en osmord plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa 1-1 1/2 timme, på sval plats, utan bakduk.



Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp 1 ägg, och pensla wienerbröden. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt svalna på galler, utan bakduk. Garnera sen med glasyr om du vill.



Färdigt =)