Bondbröd
0kommentarer
Gott bröd som passar till frukosten, förrätten lr
middagsbjudningen =)
4 Limpor
1 liter Vatten
50 gram Jäst
ca 14 dl Vetemjöl
2 msk Olja
7-9 dl Rågsikt
5 tsk Salt
Plocka fram ingredienserna...
Värm vattnet, till fingervarmt (ca 37 grader).
Smula sönder jästen i ett glas, häll på lite vatten, (häll resten i den stora skålen som du ska baka i), rör ut jästen. Häll i skålen.
Blanda i vetemjölet och oljan, arbeta ihop till en slät smet.
Täck över, och låt jäsa 1 timme. Klä en långpanna med bakplåtspapper under tiden.
Blanda i rågsikt (spara ca 2 dl till utbakning) och salt, arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter. Ca 8 minuter om du arbetar den för hand.
Häll upp degen på mjölad bänk, arbeta ihop och dela degen i fyra bitar.
Forma till fyra limpor, lägg på tvären i långpannan. Pensla med lite olja mellan bröden, så blir d lättare att ta loss dom sen. Snitta med en vass kniv. Täck över, låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in längst ner i ugnen, grädda i ca 30 minuter. Låt vila 5 minuter på plåten. Ta sen upp bröden, och dra försiktigt isär dom. Låt svalna under bakduk för mjuk skorpa, och utan för hård skorpa.
Färdigt =)
Kommentera