Ungsstekt hel Lax
2kommentarer
Recept på ungsstekt hel lax, serveras med kokt potatis och hummersås =)
Lax (hel färsk lr fryst lax)
Salt
Citron-/Svartpeppar
Färsk gräslök
Citron
Olivolja
Tidningspapper
Steksnöre
Potatis
Salt
Citronsaft
Hummersås (ca 8dl)
1,5 dl Mjölk + 3 msk vetemjöl till redning
25 g Smör
3 msk Hummerfond
2 dl Mjölk
1,5 dl Grädde
1 dl Vatten
Vitpeppar
Svartpeppar
Lökpulver
Salt
Fyllning till laxen, kryddor och fonden kan bytas ut efter smak.
Tina laxen om den är fryst.
Sätt ugnen på 225 grader.

Vik ut tidningen, och lägg laxen mitt på. Krydda den runt om, och inuti. Fyll den med gräslök och citronskivor, efter smak.

Vik ihop tidningen runt om, till ett hårt paket.

Bind ihop paketet med steksnöre.

Blöt paketet mycket väl i rinnande vatten. Stek den högt upp i ugnen, i ca 35 min.

Skala och koka potatisen under tiden. Tillsätt lite salt och citronsaft.

Gör i ordning såsen.
Smält 25 g smör i en gryta. Häll i fonden, mjölken, grädden och vattnet, och rör om.
Tillsätt kryddorna. Häll i redningen och koka upp under omrörning, låt sen sjuda några minuter.


Ta ut laxen när den är färdig. Klipp bort snöret.

Veckla ut tidningen. Dra bort skinnet, och ryggraden med alla ben.

Håll laxen varm i folie, om d andra inte är färdigt.

Färdigt =)
Lax (hel färsk lr fryst lax)
Salt
Citron-/Svartpeppar
Färsk gräslök
Citron
Olivolja
Tidningspapper
Steksnöre
Potatis
Salt
Citronsaft
Hummersås (ca 8dl)
1,5 dl Mjölk + 3 msk vetemjöl till redning
25 g Smör
3 msk Hummerfond
2 dl Mjölk
1,5 dl Grädde
1 dl Vatten
Vitpeppar
Svartpeppar
Lökpulver
Salt
Fyllning till laxen, kryddor och fonden kan bytas ut efter smak.
Tina laxen om den är fryst.
Sätt ugnen på 225 grader.

Vik ut tidningen, och lägg laxen mitt på. Krydda den runt om, och inuti. Fyll den med gräslök och citronskivor, efter smak.

Vik ihop tidningen runt om, till ett hårt paket.

Bind ihop paketet med steksnöre.

Blöt paketet mycket väl i rinnande vatten. Stek den högt upp i ugnen, i ca 35 min.

Skala och koka potatisen under tiden. Tillsätt lite salt och citronsaft.

Gör i ordning såsen.
Smält 25 g smör i en gryta. Häll i fonden, mjölken, grädden och vattnet, och rör om.
Tillsätt kryddorna. Häll i redningen och koka upp under omrörning, låt sen sjuda några minuter.


Ta ut laxen när den är färdig. Klipp bort snöret.

Veckla ut tidningen. Dra bort skinnet, och ryggraden med alla ben.

Håll laxen varm i folie, om d andra inte är färdigt.

Färdigt =)
2 kommentarer
Jennifer
12 Feb 2010 11:00
Oj vad duktig du är på att laga mat :)
Maja
12 Feb 2010 11:23
åh vad gott med lax!
Kommentera